EURÓPA-TÚRA 2001


Az Európa-Túra 2001 lényege

Az Európai Gyalogos Turista Szövetség a harmadik évezred tiszteletére hirdette meg a 2001-es esztendőben az Európa-Túrát. Ezzel a különböző nemzetiségű állampolgárok és politikusok figyelmét kívánja felhívni az országok területének szabadon járhatóságára, a természeti és kultúrkincsek értékére és védelmére. Spanyolországban, Olaszországban és Skandináviában már a 2000. esztendőben elkezdődtek a túrák, a többi európai országban 2001 tavaszától szeptemberig tízezrek vándorolnak majd országhatárokon keresztül 10 útvonalon - lásd az Európa térkép- vázlatot - falutól faluig és várostól városig egymásnak átadva a staféta jelképeket a túra folytatásához, mindaddig, míg a 10 túraútvonal eléri Strasbourgot, "Európa fővárosát".
Strasbourgban több napos rendezvénnyel zárul a túra. (A staféták fogadása; az Európai Turista Szövetség éves kongresszusa; Európa- falu létesítése, ahol több napon át bemutatkoznak az országok turista szervezetei és találkozhat egymással valamennyi résztvevő; több tízezer turista felvonulása a városban az Európa parlamenttől a Meinau-stadionig, a záró ünnepségre).
Az egyes útvonalakon mindig egy-egy csoport (10, 20 vagy több turista) halad napi 10, 20 vagy több km-t gyalogolva a staféta jelképekkel (stafétabot, hátizsák, "aranykönyv", amelyben a résztvevők aláírását örökítik meg, stb.) mindaddig, amíg a staféták Strasbourgba érnek.
A túrázókat útközben több helyen köszöntik, egyes helységekben, különösen az országhatárokon társadalmi szervezetek vezetőinek és politikusoknak jelenlétében kiemelt ünnepségeken.
Mindezeket a túrákat és ünnepségeket az Európai Szövetség országonként illetékes tagegyesületei, hazánkban a Magyar Természetbarát Szövetség irányítja és szervezi.

Az Európa-Túra magyarországi útvonala

Az Európa 7-es gyalogtúra hazai szakaszán halad végig a román határtól Nagylak - Mindszent (Tiszántúl piros jelzés) - Ópusztaszer - Zsombó - Ruzsa - Öttömös - Kunfehértó - Hajós - Sükösd - Baja - Szekszárd (Alföldi Kéktúra) - Szálka - Árpádtető - Simonfa - Szenna - Palin (Nagykanizsa) - Bázakerettye - Zalalövő - Szentgyörgyvölgy - Bajánsenye (Dél-dunántúli Kéktúra) érintésével a szlovén határig (770 km).

Az Európa-Túra hazai naptár tervezete

Április 21. (szombat) BORS - ÁRTÁND A romániai "A" útvonal stafétájának átvétele.
Április 28. (szombat) NÂDLAC - NAGYLAK A romániai "B" útvonal stafétájának ünnepélyes átvétele és a két szakasz ünnepélyes indítása Strasbourg felé. Nagylak - Makó
Április 29. Makó - Szeged (részben vagy egészben autóbusz) Április 30. Szeged - Mindszent
Május 1. (kedd) Mindszent- ÓPUSZTASZER (a túrázók ünnepélyes fogadása) - Szatymaz
Május 2. Szatymaz - Ruzsa
Május 3. Ruzsa (Petróci iskola) - Ruzsa
Május 4. Ruzsa - Balotaszállási elágazás (autóbusz) - Kunfehértó, Boglya-tanya
Május 5. Boglya-tanya-Császártöltés
Május 6. Császártöltés - Ósükösd
Május 7. Ósükösd - Baja
Május 8. Baja- Szekszárd
Május 9. Szekszárd (autóbusz) Szálka- Bátaapáti
Május 10. Szálka-Szekszárd
Május 11. Pihenőnap
Május 12. (szombat) SZEKSZÁRD (a túrázók ünnepélyes fogadása) - Sötétvölgy
Május 13. Sötétvölgy - Grábóc - (autóbusz) Bátaapáti - Óbánya
Május 14. Óbánya-ÁRPÁDTETŐ
Május 15. (Árpádtető-Szágy autóbusz) Szágy- Simonfa
Május 16. Simonfa-Szenna
Május 17. Palin - Valkonya
Május 18. Valkonya-Bázakerettye
Május 19. (szombat) BÁZAKERETTYE (a túrázók ünnepélyes fogadása)
Május 20. Bázakerettye - Szentpéterfölde
Május 21. Szentpéterfölde - Rádiháza
Május 22. Rádiháza-Becsvölgye
Május 23. Becsvölgye-Zalalövő
Május 24. Zalalövő - Kerkakutas
Május 25. Kerkakutas - Gödörháza
Május 26. Gödörháza-Bajánsenye
Május 27. (vasárnap) BAJÁNSENYE - HODOS (Szlovénia) A magyarországi staféta ünnepélyes átadása a szlovéniai turisták részére közös ünnepség keretében.

Az Európa-Túrán résztvevő országok

Andorra, Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia.

Rendező: Európai Gyalogos Turista Szövetség
Az Európai Gyalogos Turista Szövetség 1969-ben alakult, tagszervezetei közé ma 24 országban 53 turista szervezet tartozik, kb. 5 millió egyéni taggal.
A szövetség főbb céljai: a turisták érdekképviselete, a környezet és természet védelme, európai hosszú távú turistautak kialakítása és fenntartása (ma 11 európai gyalogos turistaút szeli át Európa teljes területét), a nemzetek értékeinek kölcsönös megismertetésével egymás jobb megértésének fejlesztése, a tilos területek lehetséges csökkentése, általában a közös Európa eszméjének terjesztése. A szövetség, mint nem kormányzati szervezet tanácsadó testületként működik az Európa-tanács mellett.
A Magyar Természetbarát Szövetséget 1988-ban vette fel tagegyesületei közé az Európai Szövetség.